Paella z owocami morza

Przepis na 4 osoby

Skladniki :

– mieszanka owoców morza (kalmary, małże, ośmiorniczki, krewetki koktajlowe) mogą być blanszowane i mrożone.

– aby uatrakcyjnić naszą potrawę możemy też dodać małże w muszlach lub cale krewetki w pancerzach.

– duży pomidor

– 2 szalotki

– 2 lub 3 ząbki czosnku ( starte lub drobno pokrojone )

– oliwa ok 2 łyżek

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– ½ szklanki białego półwytrawnego wina

– ok. 300 g ryżu arborio

– litr bulionu warzywnego lub rybno-warzywnego

– świeży szczypior 1 pęczek

– natka pietruszki ½ pęczka

Sposób wykonania :

Rozmrozić mieszankę owoców morza i osuszyć papierem. Małże oczyścić przy użyciu szorstkiej gąbki, krewetki w pancerzach opłukać w zimnej wodzie i osuszyć.

Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Patelnię do paelli ( średnica 26 cm ) rozgrzać i wlać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojony czosnek i smażyć przez 15-30 sekund, wrzucić pokrojonego pomidora i smażyć przez 2 minuty. Dodać koncentrat oraz wino i zagotować.

Dodać ryż, mieszając smażyć przez 2-3 minuty. Zalać bulionem warzywnym i zagotować. Na średnim ogniu gotować bez przykrycia przez ok 10 minut.

Dodać mieszankę owoców morza, małże i krewetki ( oczywiście nie mieszać). Zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię i gotować dalej przez kilka minut, następnie odstawić paellę na 2 minuty – po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę. Przed podaniem posypujemy wszystko pokrojonym szczypiorem i posiekaną natką pietruszki.

Paellę podawać z cząstkami cytryny.

Smacznego ! Z nami 🙂

Opracowano przy współpracy z http://lukalu.pl/

Napisano w kolacja, obiad Tagi: ,

sandwich z krewetkami grillowanymi

Nagrano przy współpracy z http://lukalu.pl/ .

 

Napisano w przekąski Tagi: , , ,

Grillowana dorada na cukinii

Przepis na 4 osoby.

Czas wykonania ok 1h

– dorada 4 szt.

– pomidor 2 szt.

– cukinia 1 szt.

– limonka 4 szt.

– czosnek ok. 6 ząbków

– natka pietruszki 1 pęczek 

– bazylia świeża  

– oliwa z oliwek ok. 200 ml

– sól himalajska z ziołami 

Sposób wykonania :

Oczyszczoną rybę marynujemy limonką, czosnkiem, natką pietruszki, oliwą i solą. Odstawiamy na ok 30 minut do lodówki. W między czasie kroimy pomidora i cukinię w plastry o grubości  ok 8 mm, i marynujemy w oliwie i soli.

 Zamarynowaną rybę wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową, po upływie ok 8 minut na patelnię dokładamy cukinię i pomidory obsypane bazylią. Doradę grillujemy do momentu aż mięso ryby zacznie delikatnie odchodzić od ości.

Grillowaną doradę kładziemy na plastrach cukinii a na jej wierzchu układamy plastry pomidora i dekorujemy.

Smacznego ! z nami 🙂 

Napisano w obiad Tagi: , , , ,