Paella z owocami morza

Przepis na 4 osoby

Skladniki :

– mieszanka owoców morza (kalmary, małże, ośmiorniczki, krewetki koktajlowe) mogą być blanszowane i mrożone.

– aby uatrakcyjnić naszą potrawę możemy też dodać małże w muszlach lub cale krewetki w pancerzach.

– duży pomidor

– 2 szalotki

– 2 lub 3 ząbki czosnku ( starte lub drobno pokrojone )

– oliwa ok 2 łyżek

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– ½ szklanki białego półwytrawnego wina

– ok. 300 g ryżu arborio

– litr bulionu warzywnego lub rybno-warzywnego

– świeży szczypior 1 pęczek

– natka pietruszki ½ pęczka

Sposób wykonania :

Rozmrozić mieszankę owoców morza i osuszyć papierem. Małże oczyścić przy użyciu szorstkiej gąbki, krewetki w pancerzach opłukać w zimnej wodzie i osuszyć.

Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Patelnię do paelli ( średnica 26 cm ) rozgrzać i wlać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojony czosnek i smażyć przez 15-30 sekund, wrzucić pokrojonego pomidora i smażyć przez 2 minuty. Dodać koncentrat oraz wino i zagotować.

Dodać ryż, mieszając smażyć przez 2-3 minuty. Zalać bulionem warzywnym i zagotować. Na średnim ogniu gotować bez przykrycia przez ok 10 minut.

Dodać mieszankę owoców morza, małże i krewetki ( oczywiście nie mieszać). Zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię i gotować dalej przez kilka minut, następnie odstawić paellę na 2 minuty – po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę. Przed podaniem posypujemy wszystko pokrojonym szczypiorem i posiekaną natką pietruszki.

Paellę podawać z cząstkami cytryny.

Smacznego ! Z nami 🙂

Opracowano przy współpracy z http://lukalu.pl/

Napisano w kolacja, obiad Tagi: ,
One comment on “Paella z owocami morza
  1. kamil napisał(a):

    Super przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*